”Opiskeleminen ja itsensä kehittäminen kannattaa aina”

Pyrin ensin ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta, mutta ensimmäisellä kertaa sisäänpääsy kariutui kielitaidon riittämättömyyteen. Vaikka kielitaidolla pärjäsi arkielämässä, oli isojen asiasisältöjen ja toisaalta pikkutarkkojen yksityiskohtien käsitteleminen pääsykokeen lyhyessä ajassa liikaa.

Tästä kuitenkin sisuunnuin ja marssi vuonna 2008 Espoon työväenopistoon parantamaan suomen kielen osaamistaan. Opetuksesta kertova kansalaisopiston kurssiohjelma oli kätevästi jaettu kotiin postiluukusta. Vuoden aikana suoritin neljä kurssia, jotka keskittyivät kielen eri osa-alueisiin: muun muassa kielioppiin, kuullun ymmärtämiseen ja ääntämiseen.

Tunnollinen suomen kielen opiskelu kansalaisopistossa kantoi hedelmää ja seuraavana vuonna ammattikorkeakoulun ovet aukenivat. Tradenomin tutkintonsa myötä Kostama pyörittää nyt omaa kirjanpitoyritystään. Aloittelevan yrittäjän työ on harvoin helppoa ja Kostamallakin on ollut kova työ asiakaskunnan vakiinnuttamisessa. Loppusyksystä 2016 hän pystyi kuitenkin jättämään toisen päivätyönsä ruokakaupassa ja siirtymään haaveidensa mukaisesti sataprosenttiseksi yrittäjäksi.

Ihmiskontaktit avain uuteen yhteiskuntaan

Kehotan kaikkia rohkeasti kouluttautumaan ja hankkimaan harrastuksia, joiden kautta tutustuu ihmisiin. Suomalaisia usutan puolestaan ottamaan maahanmuuttajat mukaan arkeensa. Kielitaidottomana uudessa maassa ihminen on tietämätön mahdollisuuksistaan ja alussa täysin sen armoilla, mitä muiden avulla kokee ja näkee. Kotoutumiskoulutus auttaa pintapuolisesti tutustumaan kulttuuriin, mutta aidon kosketuksen ja yhteyden ympäröivään yhteiskuntaan saa vain ihmiskontaktien kautta.

Mieheni, ystävät ja muut sosiaaliset verkostot ovat auttaneet häntä eteenpäin, mistä olen syvästi kiitollinen. Tahdon osoittaa kiitollisuuttani nyt vapaaehtoistyön välityksellä. Oltuaan itsekin ummikkona uudessa ympäristössä tiedän aidosti, miltä tuntuu, kun ei tiedä eikä ymmärrä. Suomen pakolaisavun kautta kierrän nyt kouluissa kertomassa kokemuksistani sekä käyn Järvenpään maahanmuuttajatoimisto Verson luottopuhujana tapahtumissa. Oma tie ei ole ollut helppo ja juuri siksi haluan nyt auttaa ja neuvoa muita.

”Ajattelen, että olen tavallaan syntynyt uudelleen. Haluan antaa myös muille siihen mahdollisuuden.”